- De Braziliaanse president Lula wil graag af van de dominantie van de dollar in de internationale valutawereld.
- Brazilië zocht afgelopen week toenadering tot China, dat de eigen munt graag een grotere rol wil geven op het internationale podium.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op het realiteitsgehalte van de ambities van Brazilië en China.
ANALYSE – China probeert al jarenlang de eigen munt een groter podium te geven in de valutawereld. Tot nu toe boekt het land daarbij vooral symbolische succesjes. Zoals de opname van de renminbi in het mandje speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2015.
Momenteel is de Chinese munt echter betrokken bij minder dan 3 procent van alle valutatransacties wereldwijd. Afgelopen week kreeg de renminbi echter steun uit onverwachte hoek.
De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva riep opkomende landen vrijdag op om meer handel te drijven in de eigen munt. Volgens Lula is het hoog tijd dat de dominantie van de dollar wordt doorbroken.
Tijdens een zakenbezoek aan China vroeg hij zich af wie eigenlijk besloten heeft dat de dollar na het verdwijnen van de gouden standaard maar moest uitgroeien tot de belangrijkste handelsmunt ter wereld.
China groeit op eigen kracht
Bij alle retoriek over de dollar en de renminbi is het goed twee zaken uit elkaar te houden: de ontwikkeling van de Chinese economie en de kracht van de Chinese munt op het wereldtoneel.
Als je naar de Chinese economie kijkt, dan lijkt het erop dat die in 2023 de wind mee heeft. Het land heeft zich een groeidoel van 5 procent gesteld voor dit jaar.
De laatste tijd komen er steeds meer aanwijzingen dat het groeitempo nog een stukje hoger ligt. De Caixin Service PMI, die de activiteit in de Chinese dienstensector meet, kwam over maart uit op 57,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds november 2020. Ook de Chinese detailhandelsverkopen zitten in de lift.
Op basis van de positieve signalen hebben verschillende zakenbanken de groeischatting al opgeschroefd. Analisten van de Zwitserse bank UBS hebben het verwachte groeitempo van China voor dit jaar opgeschroefd van 4,9 procent naar 5,4 procent.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley rekent zelfs op een groei van 5,6 procent. Aanstaande dinsdag licht China een tipje van de sluier op met de publicatie van de economische groei over het eerste kwartaal.
Vuurwerk voor de renminbi? Nu even niet
Ondanks de goede economische vooruitzichten, mag er in de valutawereld voorlopig geen vuurwerk verwacht worden van de renminbi. Dat geldt zowel voor de positie als handelsmunt als voor het koerspotentieel.
De steun van de Braziliaanse president gaat namelijk niet heel veel verschil maken. Brazilië vormt minder dan 3 procent van de wereldeconomie, terwijl de bijdrage aan de wereldhandel zelfs nog iets kleiner is. De waarde van de renminbi staat ondanks de groeiende economie van China ook onder druk.
Door de afkoelende wereldeconomie vlakt de Chinese exportgroei af, terwijl de import juist toeneemt door het opbloeien van de binnenlandse economie.
Per saldo wordt de buitenlandse vraag naar renminbi wat minder groot. Ook het vooruitzicht van een mogelijke renteverlaging van de Chinese centrale bank in de tweede jaarhelft doet het koersverloop geen goed. Voorlopig is 2023 dan ook een aanzienlijk beter jaar voor de Chinese economie dan voor de munt van het land.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.